Hoya multiflora



Blume, 1826
Хойя мультіфлора (багатоквіткова)
Кущова хойя с темнозеленим блискучим листям, злегка хвилястим, завдовжки до 12 см і шириною - до 5 см. Темнозелені черенки до 2 см завдовжки. Чітко видно жилкування. Листя з`являється на товстих здерев`янілих стеблах , спочатку темнозлених, які з віком стають коричневими. Діаметр стебла приблизно 0,7 см. Темнозелені цвітоніжки несуть 15-20 квіток в кожному зонтику. Жовтобілі пелюстки квітів гострі і відігнуті назад, внутрішня крона біла з рожевими крапками. Квіти тримаються до 10 днів і розповсюджують ледь помітний лимонний аромат. За сприятливих умов всі різновиди пишно цвітуть. Квіти з`являються декілька разів на одних і тих самих квітоносах.



В природі ця хойя росте в теплих вологих лісах Індонезії, Малайзії, Філіпін, Тайланду та В`єтнамуе.

Історія: в 2002 році серед відомих світових ботаніків розгорілась дискусія з приводу родової належності H. multiflora – Hoya вона ж і Centrostemma? Причиною став каталог, виданий Тедом Гріном, в якому рослина була названа Centrostemma. Перший офіційний опис виду зроблено в 1826 році Blume,який включив її в до роду Hoya. В 1838 році J. C. Decaisne виділив рослину в новий рід Centrostemma = Centrostema multiflorum (Blume) Decaisne. Пізніше, в інших публікаціях вона описувалась як Cyrtoceras та як Cryptoceras. Також були описи під назвою Asclepias carnosa Blanco. В тій публікації єлюстрації були дуже схожі на H. multiflora. Дослідниця C. M. Burton дуже докладно дослідила всі частини цієї рослини і порівняла її з іншими видами хой. Вона переконана, що даний вид відноситься до роду Hoya по класфіувції Blume.

Поради по догляду
Температура: не переносить зниження температури нижче 20° С. Ясно, тепло і волого – ось основні вимоги по вирощуванню цієї хойї. При зниженні температури H. multiflora скидає цвітоноси, бутони, квіти, жовтить і скидає листя.
Освітдення: яскраве россіяне світло, потрібно затіняти в полудень від прямих сонячних променів. Дуже реагує на зміну місця відносно освітлення. Бажано не переставляти під час бутонізації та цвітіння.
Полив рясний круглий рік. Просушка субстрату недопустима. Дуже корисно оприскувати листя, але варто звертати увагу на воду, - жорстка вода залишатиме білі сліди.
Особливості: рекомендуеться для новачків, оскільки легко укорінюється, росте і може цвісти цілий рік. Але коли H. multiflora цвівте, то в цей час ні в якому разі не можна зачіпати рослину, повертати, а тим більше переставляти, інакше вона одразу ж скидає квіти. Черенки зрізані після цвітіння легко вкорінюються.


Відомо декілька форм форм H. multiflora:

IPPS 00137 – кущовидна хойя с подовженим п`ятнистим листям, рясно цвіте кремово білими квітами. Батьківщина цього різновиду – Ява.
В Голландії вона відома як:
H. multiflora Speckles
H. multiflora Spotted Leaf
H. multiflora cv. Flecked Leaf.


IPPS 00138 – H. multiflora Shooting Star (Падаюча Зірка) має більше темно зелене листя. Квіти біло жовті із загнутими назад пелюстками, схожі на хвіст комети. Цвіте цілий рік. Батьківщина - Малайзія.

IPPS 04078 – H. multiflora з овальним листям. Росте кущем. Батьківщина  – Ява.
IPPS 08121 – H. multiflora variegata має зелене листя з білим листовий краєм. Дуже гарна форма, проте доволі рідкісна, і росте помало.

Джерело: www.hoyas.com.ua